News

05.11.2018 - SIEGER Literature Prize 2017 for Wolfgang Jakubek

(wm) Na een onderbreking van enkele jaren werd de SIEGER-prijs voor filatelistische literatuur uitgereikt op de Internationale Postzegelbeurs in Sindelfingen op 26 oktober 2018. De medaille toont aan de kopzijde een afbeelding van de stichter van de prijs. De muntzijde vermeldt de inscriptie "Hermann E. Sieger, 1902-1954". Sinds het overlijden van Sieger wordt de prijs toegekend door een kapittel, bestaande uit de voorzitter, een filatelistisch auteur, consul Hermann Walter Sieger (eigenaar van het bekende postzegelhuis Hermann E. Sieger in Lorch/Württemberg) en de laatste winnaar.
In de regel wordt de prijs jaarlijks uitgereikt aan filatelisten uit Duitsland en het buitenland die door hun eigen werk in de Duitse taal uitstekende diensten voor de filatelie hebben geleverd. Het is ook mogelijk (§ 6 van de statuten van de SIEGER-PRIJS) om de onderscheiding toe te kennen aan een filatelist of een instelling; het gaat dan om een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden door de importante en significante promotie van filatelistische literatuur.
De prijs voor 2017 ging naar de wereldberoemde voormalige veilingmeester, examinator en fameuze schrijver Wolfgang Jakubek. Met "Knaurs Briefmarkenbuch - Die ganze Welt der Philatelie", gepubliceerd in verschillende edities sinds 1976, en zijn boek "Marken, Menschen und Marotten", uitgegeven door de Deutsche Post in 2000, bereikte hij volledig nieuwe lezersgroepen, mensen die op voor het eerst kennis maakten met postzegels en filatelie. De totale oplage van de hierboven genoemde boeken bereikte een getal van zes cijfers en dat is iets wat andere auteurs alleen maar durven dromen.
Jakubek werd geëerd voor zijn literaire levenswerk en zijn vriend Hans-Joachim Schwanke nam de prijs voor hem in Sindelfingen in ontvangst - gezondheidsproblemen stonden Jakubek niet toe om er zelf bij te zijn.


Günter Sieger en zijn dochter overhandigden het certificaat en de medaille. Links: de voorzitter van het kapittel, Wolfgang Maassen (Foto: Wilhelm van Loo).