News

14.02.2018 - Inzet brugpaar Baden werd verdubbeld!

(wm) Je komt ze maar zelden tegen: brugparen (gutter pairs) van Duitse postzegels uit de ‘klassieke periode’. Als er al een gevonden wordt gaat het doorgaans om iets speciaals, zeker als ze nog op brief zitten. In december vorig jaar kon het Duitse veilinghuis 'AAK Kiel Auktionen' een brugpaar onder de hamer brengen; Het was een van de highlights van zijn 55e veiling. En het mooie was dat het niet om een los paartje ging, maar om een brugpaar ‘op stuk’, dus op de oorspronkelijke envelop. Het ging om een brugpaar van een zegel van Baden van 3 Kr zwart op geel (Michelnummer 2b ZW MEF) op brief; de brief werd als kavel 15 aangeboden.
De brief en de zegels waren in vrijwel perfecte staat, misschien met uitzondering van het paartje zelf, dat aan de onderzijde miniem werd aangesneden. Zoals de veilingmeester terecht opmerkte in zijn veilingcatalogus: 'Een grote zeldzaamheid.' En: 'Tot nu toe is slechts één compleet brugpaar (van dezelfde zegel, red.) bekend op brief, RRR.'
De beschrijving op het certificaat dat bij de brief hoort bevestigt dat de briefomslag inderdaad 'een grote zeldzaamheid' is. De toonaangevende MICHEL-catalogus, noteert voor deze zeldzaamheid 37.000 euro; Het openingsbod (7.400 euro) leek daardoor wat aan de bescheiden kant. En dat was het ook, want de hamer viel uiteindelijk bij 15.000 euro. Hetgeen betekent dat Iemand er graag 18.000 euro (inclusief veilingkosten) voor overhad om deze zeldzaamheid in zijn collectie onder te brengen.